Tutkimusinfrastruktuurit ja kansainvälinen yhteistyö
Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja sekä palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista.
Tutkimusinfrastruktuurit voivat olla keskitettyjä, hajautettuja tai virtuaalisia kokonaisuuksia tai näiden yhdistelmiä. Euroopassa on monia suuria tutkimuksen infrastruktuureja, jotka ovat monikansallisessa käytössä.
Tutkimusinfrastruktuurit sisältävät usein pienempiä myös itsenäisesti toimivia infrastruktuureja ja muodostavat toisiinsa kytkeytyviä tutkimusinfrastruktuurien verkostoja. Ne voivat liittyä tai kuulua useampaan kuin yhteen tutkimusinfrastruktuurin.
Tutkimusinfrastruktuureilla on monimuotoista vaikuttavuutta ja ne ovat usein tiede- ja teknologiakeskittymän ytimessä.
Tälle sivulle on koottu käynnissä ja suunnitteilla olevia luontotiedon kehittämiselle olennaisia tutkimusinfrastruktuureja Suomessa.
Luontotiedon tutkimusinfrastruktuurit
- Merentutkimuksen infrastruktuuri (FINMARI)
Linkki infrastruktuurin sivuille - Hydrologian tutkimusinfrastruktuuri (HYDRO-RI-Platform)
Linkki infrastruktuurin sivuille - Suomen lajitietokeskus (FinBIF)
Linkki infrastruktuurin sivuille - Suomen ekosysteemiobservatorio (FEO-RI)
Linkki infrastruktuurin sivuille - Geoportti tutkimusinfrastruktuuri
Linkki infrastruktuurin sivuille - INAR RI Ecosystems, LTER Finland & eLTER
Linkki infrastruktuurin sivuille: INAR RI Ecosystems, LTER Finland & eLTER - Kokeellisen ekosysteemitutkimuksen tutkimusalustat (AnaEE Suomi)
Linkki infrastruktuurin sivuille - Ilmakehän pienhiukkasten, pilvien ja hivenkaasujen tutkimus (ACTRIS Suomi)
Linkki infrastruktuurin sivuille - ICOS-Suomi
Linkki infrastruktuurin sivuille
Monet kansalliset tutkimusinfrastruktuurit liittyvät kansainvälisiin tutkimusinfrastruktuureihin, jotka voivat olla sekä alueellisia (esim. ESFRI) tai globaaleja (esim. GBIF ja ILTER).
Biodiversiteettiseurantojen osalta keskeinen kansainvälinen yhteistyöverkosto on GEO BON. GEO BON tukee alueellisten, kansallisten ja temaattisten biodiversiteettiseurantaverkostojen kehittämistä ja työtä. GEO BON on tehnyt aloitteen Kansainvälisen biodiversiteettiseurantajärjestelmän (Global Biodiversity Observing System, GBiOS) perustamisesta.