Siirry sisältöön

Luontotietosivuston aineistohaku mahdollistaa eri organisaatioiden tuottamien luontotietoaineistojen metatietojen eli kuvailutietojen helpon etsimisen ja selailun. Metatiedoista löydät kunkin aineiston olennaiset tiedot kuten aineiston nimen, kuvaus, tuotanto- ja päivityspäivät, tuottajaorganisaation sekä yhteystiedot, ja linkin aineiston alkuperäiselle metatietosivulle, jotta voit tutustua siihen tarkemmin. Metatiedosta löytyy linkki myös aineiston katseluun ja lataamiseen, jos sellainen on alkuperäisessä lähteessä.

On hyvä huomata, että metatiedot haetaan suoraan aineiston tuottajan tai muun metatietohakemiston rajapinnasta, joten niiden sisältö riippuu alkuperäisestä dokumentaatiosta ja aineiston saatavuudesta.

Aineistohaun toiminnot

Aineiston etsiminen on tehty helpoksi sekä vapaan sanahaun että suodattimien avulla. Tarjoamme tällä hetkellä kaksi suodatinta: “Aineistotyyppi” ja “Aineistoteema”. Aineistotyyppi-suodattimella voit rajata hakutuloksia tuotantotavan tai tietotyypin perusteella, kun taas Aineistoteema-suodattimella voit etsiä aineistoja niiden kattamien aiheiden mukaan. Pyrimme jatkossa parantamaan suodatusmahdollisuuksia ja muita toimintoja vastaamaan entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin.

Aineistohaun kattavuus

Tällä hetkellä aineistohausta löytyy Suomen ympäristökeskuksen, Lajitietokeskuksen (Luomus/Helsingin yliopisto) ja Luonnonvarakeskuksen luontotietoaineistojen metatietoja. Sivuston kehitystyössä on tavoitteena saada Suomessa olemassa olevat luontotietoaineistot kattavasti yhden hakupalvelun alle, joten jatkossa pyrimme saamaan lisää luontotiedon tuottajatahoja mukaan yhteistyöhön.

Aineistojen lisääminen aineistohaun piiriin

Kehitämme aineistohaun kattavuutta jatkuvasti. Onko sinun organisaatiollasi aineistoja, joiden metatietoja voisimme lisätä aineistohakuun? Haluatko vinkata aineistolähteen, joka toistaiseksi puuttuu? Ota meihin yhteyttä!